Od dziś mamy nowy regulamin działu giełda
Zwiń
X
-
Od dziś mamy nowy regulamin działu giełda
W związku z kolejnymi oszustwami użytkowników, którzy rejestrowali się tylko po to, żeby oszukać innych użytkowników i zniknąć, zdecydowaliśmy się znacznie zaostrzyć dostęp do sprzedaży dla nowych i mało aktywnych użytkowników. Jednocześnie przypominamy, że zawsze się znajdzie czarna owca więc zachęcamy do trzymanie się zasady "ograniczonego zaufania" - czasami warto dopłacić kilka PLN prowizji i przeprowadzić transakcję za pomocą portalu aukcyjnego, który zapewnia większe bezpieczeństwo. Administracja OCP nie bierze odpowiedzialności za transakcje przeprowadzane za pomocą forum.
Pełny regulamin jest tutaj:
Najważniejsze zmiany to:
1. Ogłoszenie SPRZEDAŻY może zamieścić TYLKO użytkownik, który spełnia następujące warunki:
a. posiada rangę co najmniej "Drive" czyli co najmniej 40 postów. Użytkownicy z rangą "Classic" nie mogą wystawiać ogłoszeń sprzedaży chyba, że mają staż na forum powyżej 2 lat i ogłoszenie zawiera link do portalu aukcyjnego.
b1. jest zarejestrowany na forum od co najmniej 3msc i wystawia ogłoszenie sprzedaży za pośrednictwem allegro lub innego portalu aukcyjnego (w ogłoszeniu MUSI być podany link do aukcji)
b2. jest zarejestrowany na forum od co najmniej 6msc i wystawia ogłoszenie sprzedaży bez pośrednictwa portalu aukcyjnegoAdministracja Forum OCP
-
-
Bartus, Bratus tylko ze nik na forum mozna bardzo szybko zmienic, jak rowniez adres email, nawet IP przy laczach typu nestrada sa zmienne. Poprostu "nasza" mentalnosc Polakow - oszukac kolege BEZCENNE ops:http://www.wimeb.markomp.net
Już nie moja Skodzina
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952
Komentarz
-
-
hmm a nie prosciej zrobic tak aby wszystko bylo sprzedawane przes serwisy aukcyjne typu allegro a na forum tylko informacja z linkiem do aukcji ??http://www.wimeb.markomp.net
Już nie moja Skodzina
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BartusZamieszczone przez makoghmm a nie prosciej zrobic tak aby wszystko bylo sprzedawane przes serwisy aukcyjne typu allegro a na forum tylko informacja z linkiem do aukcji ??
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Bartus, ale przecież nikt nigdy nie winił OCP
Komentarz
-
-
poniekąd sami się o to prosimy żeby się dać zrobić
Allegro nic raczej nie pomoże, bo i tam łatwo kogoś "wydymać"
Ja nie widzę problemu żeby paczki były wysyłane za pobraniem i z możliwością sprawdzenia zawartości. Jeżeli ni zgadza się paczka to do widzenia
Do tego przedmiot można wystawić na aukcji po wcześniejszym potwierdzeniu przez kupującego że zalicytuje.
Ja jestem jak najbardziej za zmianami.
Komentarz
-
-
Maicroft,
jeśli za takie coś dostaje się ostrzeżenie to chyba ja spadam od tego reżimowego portalu. To co napisałem sugerowało po prostu "kombinowanie" jak by tu nie utrudnić życie nie tylko tym co oszukują/oszukali, ale też tym, co uczciwie chcieli/chcą coś sprzedać lub kupić. Osobiście nic nie wystawiałem do sprzedaży, dział giełda też nie był głównym powodem mojej obecności na forum. Nie ukrywam jednak, że dokonałem niejednych udanych zakupów, z których jestem zadowolony do dziś. Tym razem chciałem coś sprzedać na normalnych, uczciwych zasadach ale oczywiście znaleźli się ludzie, którzy coś pokręcą. Osobiście nie uważam się za oszusta, czy kombinatora - te zasady chcą chyba mi to wmówić W swój sposób wyraziłem niezadowolenie i niestety Pan administrator się tym zapewne oburzył i dał ostrzeżenie. Jak tak dalej to będzie wyglądało to życzę powodzenia. W mojej wypowiedzi nie widzę niczego obraźliwego, czy naruszającego dobry smak. Może co innego myśli Pan administrator, który jest ode mnie starszy, mądrzejszy i oczywiście wie wszystko najlepiej. Dla mnie jest to maleńki przykład co chociażby maleńka ilość "władzy" robi z ludźmi. Jakie to Polskie Niestety tak jest w wielu miejscach.
Co do samego tematu dodam, że dla mnie trochę dziwne jest robienie przeszkód użytkownikom ze stażem chociażby 2 lat poprzez obowiązek zamieszczania ogłoszenia na portalu aukcyjnym (chodzi o obowiązkowy link do aukcji). Nie wierzę aby kombinator-oszust specjalnie zakładał konto na forum OCP w celu oszukiwania ludzi po 2 latach od zarejestrowania Do pozostałych podpunktów nie będę się odnosił, ponieważ mnie teraz nie dotyczą. Dobrze jest mi znana zasada mówiąca, że jeśli gdzieś się jest/przebywa to należy się dostosować do zasad tam panujących. Przebywając na forum OCP zasady się zmieniły, na dodatek za wyrażenie niezadowolenia dostaję ostrzeżenie. To chyba sugeruje abym właśnie się do tego dostosował albo opuścił miejsce ze wskazaniem drugiej opcji. Poczekam, zobaczę.
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Sowiecina, zastanów sie co ty piszesz napisałeś w pierwszym swoim poście jak kretyn (inaczej nie potrafię tego wyartykułować) przyrównując nas do partii politycznej forum gdzie politykę ma sie w d... a teraz płaczesz że cie za tępą wypowiedź nagrodzono Oskarem
co do zmian ciesze sie że sie pojawiają nowe zapisy bo to potwierdza że administracja dba o wizerunek i dobra markę forum i klubu
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasSowiecina, zastanów sie co ty piszesz napisałeś w pierwszym swoim poście jak kretyn (inaczej nie potrafię tego wyartykułować) przyrównując nas do partii politycznej forum gdzie politykę ma sie w d... a teraz płaczesz że cie za tępą wypowiedź nagrodzono Oskarem
co do zmian ciesze sie że sie pojawiają nowe zapisy bo to potwierdza że administracja dba o wizerunek i dobra markę forum i klubu
Co do polityki.. to też mam ich (partie) gdzieś. Jak jednak nie porównać, skoro istnieje polityka regulaminowa, prywatności itd? Tworzy się swoista "konstytucja", która jest coraz bardziej rozbudowywana. A to przecież forum, a nie jakieś państwo.
Zmiany są dobre do momentu, kiedy nie będą one szkodzić całemu prostemu procesowi: w naszym przypadku > kupno-sprzedaż albo na odwrót. Może zlikwidują w ogóle ten dział? W ten sposób na pewno nikt nie będzie oszukany Tak na poważnie, jeśli ktoś jest uważny to nie powinien dać się oszukać. A oszustów należy łapać bezpośrednio, w sposób najbardziej widoczny. Pokazać też na czym polegało oszustwo.
A dbanie o markę forum i klubu - jak najbardziej popieram! Ale przecież mam tu tyle do powiedzenia jak Żydzi za Niemców w czasie IIWŚ...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SowiecinaJak jednak nie porównać, skoro istnieje polityka regulaminowa, prywatności itd?
zawsze powtarzam, że przepisy są dla idiotów, tylko co zrobić, kiedy tyle ich dookoła :?: :lol:
nie wiem czy wiesz, ale WIELOKROTNIE, przy poprzednich oszustwach czy ich próbach, np. ja musiałem się gęsto tłumaczyć z tych wydarzeń, co mam zamiar z tym zrobić, co "kierownictwo" w osobach wielce szanownych panów administratorów i moderatorów zrobiło w tej sprawie itd. itp.
tymczasem, całe zajebiste kierownictwo, nie ma ABSOLUTNIE ŻADNYCH mechanizmów oprócz takich właśnie utrudniających przeszkadzajek, które pozwalałyby walczyć z tym drogą oficjalną a ja nie mam zamiaru świecić oczami za "forum OCP", niestety, jak już wielokrotnie mówiłem, sporo sprzedających znakomicie "uwiarygadnia" się już przez samą obecność na forum.
starsi userzy doskonale to widzą, ale tego typu działania, myślę, że pełnią głównie funkcję ochronną dla mniej doświadczonych użytkowników.
w ogóle również nie od dziś mówię, że jeżeli chodzi o MNIE, to dział giełda mógłby w ogóle nie istnieć, a jeżeli od niepamiętnych czasów tylko on właściwie generuje całe mnóstwo problemów, związanych raz z oszustwami a dwa z próbami zapobieżenia im ( :idea: :lol: )
to ja jestem całym sercem za zamknięciem tego działu i wysłaniem go w kosmos.
jeżeli Ty tutaj zaczynasz grozić, że wprowadzane w giełdzie (która jako taka interesuje Cię tyle co zeszłoroczny śnieg) zmiany spowodują, że z nas zrezygnujesz, to z przykrością mogę powiedzieć tylko jedno - rezygnuj.
niestety to:
Zamieszczone przez Sowiecinaprzecież mam tu tyle do powiedzenia jak Żydzi za Niemców w czasie IIWŚ...
ale to już nie jest moja sprawa.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez SowiecinaJak jednak nie porównać, skoro istnieje polityka regulaminowa, prywatności itd?
Zamieszczone przez szkodazawsze powtarzam, że przepisy są dla idiotów, tylko co zrobić, kiedy tyle ich dookoła :?: :lol:
Zamieszczone przez szkodanie wiem czy wiesz, ale WIELOKROTNIE, przy poprzednich oszustwach czy ich próbach, np. ja musiałem się gęsto tłumaczyć z tych wydarzeń, co mam zamiar z tym zrobić, co "kierownictwo" w osobach wielce szanownych panów administratorów i moderatorów zrobiło w tej sprawie itd. itp.
Zamieszczone przez szkodatymczasem, całe zajebiste kierownictwo, nie ma ABSOLUTNIE ŻADNYCH mechanizmów oprócz takich właśnie utrudniających przeszkadzajek, które pozwalałyby walczyć z tym drogą oficjalną a ja nie mam zamiaru świecić oczami za "forum OCP", niestety, jak już wielokrotnie mówiłem, sporo sprzedających znakomicie "uwiarygadnia" się już przez samą obecność na forum.
Zamieszczone przez szkodastarsi userzy doskonale to widzą, ale tego typu działania, myślę, że pełnią głównie funkcję ochronną dla mniej doświadczonych użytkowników.
Zamieszczone przez szkodaw ogóle również nie od dziś mówię, że jeżeli chodzi o MNIE, to dział giełda mógłby w ogóle nie istnieć, a jeżeli od niepamiętnych czasów tylko on właściwie generuje całe mnóstwo problemów, związanych raz z oszustwami a dwa z próbami zapobieżenia im ( :idea: :lol: )
to ja jestem całym sercem za zamknięciem tego działu i wysłaniem go w kosmos.
jeżeli Ty tutaj zaczynasz grozić, że wprowadzane w giełdzie (która jako taka interesuje Cię tyle co zeszłoroczny śnieg) zmiany spowodują, że z nas zrezygnujesz, to z przykrością mogę powiedzieć tylko jedno - rezygnuj.
Zamieszczone przez szkodaniestety to:
Zamieszczone przez Sowiecinaprzecież mam tu tyle do powiedzenia jak Żydzi za Niemców w czasie IIWŚ...
ale to już nie jest moja sprawa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SowiecinaTu chodzi tylko o dialog władza-poddany
jeżeli coś jest to zazwyczaj prośby o stosowanie się do dosłownie kilku zasad, których większość zresztą należy do zwykłej kultury a te które do nich nie należą są proste...
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:13 ]
tymczasem spokojnie wstawiaj swoje ogłoszenie i ja je osobiście zaakceptuję, tym samym osobiście biorę odpowiedzialność za to, że nie jesteś oszutem.
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:17 ]
pozostałych uprzejmie proszę, o aktywne udzielanie się na forum -> classik przeskakuje się napisawszy 40 postów, myślę, że to nie jest jakieś mega wymaganie, napisanie 40 sensownych rzeczy na forum, jeśli jest się na nim od 2 lat...
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:18 ]
Sowiecina, Tobie brakuje 22, jeśli jeszcze trochę pociągniemy ten topik, to za chwilę zamieścisz ogłoszenie na legalu :szeroki_usmiechsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SowiecinaNie, nie, nie i jeszcze raz nie. Tu nie chodzi o grożenie! Nawet przez myśl mi to nie przeszło. A na giełdzie mi zależy - ironizowałem jej zamknięcie aby pokazać jaki przesadna ingerencja może mieć skutek . Tak samo jak zabicie wszystkich psów tylko po to aby nie wejść na "minę poślizgową".
Jeśli do tego doszłyby wycieczki na policję jak pisał kolega z forum golfa to ta giełda na pewno by już nie istniała, bo nie sądzę by komuś z was chciało się ciągle robić wycieczki na komisariat tłumacząc się nie ze swoich win.
Zamieszczone przez SowiecinaNie wierzę aby kombinator-oszust specjalnie zakładał konto na forum OCP w celu oszukiwania ludzi po 2 latach od zarejestrowania
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez SowiecinaTu chodzi tylko o dialog władza-poddany
jeżeli coś jest to zazwyczaj prośby o stosowanie się do dosłownie kilku zasad, których większość zresztą należy do zwykłej kultury a te które do nich nie należą są proste...
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:13 ]
tymczasem spokojnie wstawiaj swoje ogłoszenie i ja je osobiście zaakceptuję, tym samym osobiście biorę odpowiedzialność za to, że nie jesteś oszutem.
Zamieszczone przez szkoda[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:17 ]
pozostałych uprzejmie proszę, o aktywne udzielanie się na forum -> classik przeskakuje się napisawszy 40 postów, myślę, że to nie jest jakieś mega wymaganie, napisanie 40 sensownych rzeczy na forum, jeśli jest się na nim od 2 lat...
[ Dodano: Nie 06 Mar, 11 20:18 ]
Sowiecina, Tobie brakuje 22, jeśli jeszcze trochę pociągniemy ten topik, to za chwilę zamieścisz ogłoszenie na legalu :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SowiecinaA piszę mało, ponieważ nie każdy akceptuje mój styl bycia/pisania.
ja w każdym razie wypraszam sobie jakieś porównywanie do JAKIEJKOLWIEK partii politycznej ponieważ:
1. nie rozróżniam ich i nie wiem co to porównanie oznacza
2. mam to bardzo w dupie (polityka w ogóle)
jak również wypraszam sobie porównania do hitlerowców, ponieważ:
1. za to będę walił w mordę (a przynajmniej się starał :wink: :lol: ), to akurat traktuję całkiem poważniesaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
Komentarz